Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

 

            Έχοντας αποκτήσει πολύτιμες εμπειρίες για τις προσπάθειες διάδοσης της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα καθώς και για το ρόλο των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ), τις οποίες θα προσπαθήσουν να μεταφέρουν στις χώρες καταγωγής τους, αναχώρησαν για τις πατρίδες τους την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012 τα στελέχη εκπαίδευσης που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Επίσκεψης Μελέτης (Study Visit) με τίτλο ‘Environmental education centres: supporting actions towards sustainability («Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης : Υποστηρικτικές δράσεις για την Αειφορία»). Ένα πρόγραμμα που στέφθηκε με επιτυχία χάρη στη θετική διάθεση των συμμετεχόντων, το ζήλο των διοργανωτών  καθώς και την αμέριστη βοήθεια του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων.

            Στο πρόγραμμα συμμετείχαν συνολικά 11 στελέχη εκπαίδευσης από 10 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συγκεκριμένα από Αγγλία, Δανία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα, Πολωνία, Σουηδία, Τσεχία και Φινλανδία. Για την υλοποίηση του προγράμματος το ΚΠΕ Κρεστένων υπέβαλε αίτημα μέσω του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.), του φορέα που διοργανώνει τα ευρωπαϊκά προγράμματα Study Visit στην Ελλάδα.

            Η έναρξη των εργασιών έγινε τη Δευτέρα 1 Οκτωβρίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του ξενοδοχείου «Αμαλία» στην Αρχαία Ολυμπία. Ύστερα από καλωσόρισμα των συμμετεχόντων και παρουσίαση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων δια βίου μάθησης που διοργανώνει το Ι.Κ.Υ. από την υπεύθυνη των προγραμμάτων Study Visit κα Γεωργία Σαρρή, παρουσιάστηκε το πλαίσιο λειτουργίας της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα από τον Προϊστάμενο Επιστημονικής & Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Α/θμιας Εκπ/σης Περιφ/κής Δ/νσης Εκπ/σης Δ. Ελλάδας κ. Θεόδωρο Μπαρή, τη Σχολική Σύμβουλο Αγγλικής Γλώσσας Ν. Ηλείας κα Μαριάνθη Κοταδάκη και τον Υπεύθυνο του ΚΠΕ Κρεστένων κ. Πέτρο Γαβρά. Στη συνέχεια καθένας από τους συμμετέχοντες παρουσίασε τις δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης που υλοποιούνται από διάφορους φορείς στη χώρα τους.

            Τις επόμενες μέρες τα μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ Κρεστένων είχαν την ευθύνη σχεδιασμού και υλοποίησης βιωματικών περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων στα πεδία όπου διεξάγονται αντίστοιχα προγράμματα Π.Ε. για σχολικές ομάδες και ομάδες ενηλίκων που συμμετέχουν σε δράσεις του ΚΠΕ. Συγκεκριμένα την Τρίτη το πεδίο ήταν το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της Αρχαίας Ολυμπίας καθώς και το οικοσύστημα της λίμνης Καϊάφα, την Τετάρτη το δρυοδάσος της Φολόης και την Πέμπτη το δομημένο περιβάλλον του ορεινού οικισμού της Ανδρίτσαινας. Παράλληλα οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις δραστηριότητες ενός ελληνικού σχολείου, και συγκεκριμένα του Δημοτικού Σχολείου Λάλα, στα πλαίσια της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και να ενημερωθούν για τις δράσεις για το περιβάλλον του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων από το δήμαρχο κ. Διονύσιο Μπαλιούκο. Επιπλέον επισκέφτηκαν το Ναό του Επικούριου Απόλλωνα, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Την τελευταία μέρα της επίσκεψής τους στην περιοχή μας τα στελέχη εκπαίδευσης των ευρωπαϊκών χωρών κατέγραψαν τα συμπεράσματά τους σε ομαδική αναφορά (group report).

            Μέσα στους στόχους της Επίσκεψης  Μελέτης ήταν να βιώσουν οι συμμετέχοντες τον τρόπο λειτουργίας ενός Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο ευρύτερο πλαίσιο λειτουργίας της Π.Ε. στην Ελλάδα. Κατά την αναχώρησή τους όλοι τους εξέφρασαν το θαυμασμό τους για το φυσικό πλούτο της περιοχής, τη σημαντική πολιτισμική κληρονομιά και τη φιλοξενία διοργανωτών και ντόπιων. Ιδιαίτερα αξιόλογη θεώρησαν τη λειτουργία της Π.Ε. στη χώρα μας, γεγονός το οποίο θα μεταφέρει ο καθένας στη δική του χώρα. Η αλληλεπίδραση φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος σε έναν τόπο καθώς και η ανθρώπινη επαφή μεταξύ φορέων διαφορετικών πολιτισμών στάθηκε πολύτιμη εμπειρία για συμμετέχοντες και διοργανωτές, πράγμα που έκανε ακόμη πιο δύσκολο τον αποχωρισμό.