Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ

  Έχοντας αποκτήσει πολύτιμες εμπειρίες και γνώσεις  για το ρόλο της   Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην προώθηση των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης και αειφορίας, τις οποίες θα μεταφέρουν στην τάξη και στους μαθητές τους, αναχώρησαν από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κρεστένων οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στο διήμερο βιωματικό σεμινάριο επιμόρφωσης ενηλίκων «Βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών: ο ρόλος της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης». Ένα σεμινάριο που στέφθηκε με επιτυχία χάρη στην ενθουσιώδη συμμετοχή, τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των συμμετεχόντων καθώς και την αμέριστη βοήθεια και συμπαράσταση του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων.

           Στο σεμινάριο συμμετείχαν εκπαιδευτικοί Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης,  μέλη του Παραρτήματος Δυτ. Ελλάδας της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Π.Ε.Εκ.Π.Ε.). Συνολικά επιμορφώθηκαν 41 εκπαιδευτικοί, οι οποίοι φιλοξενήθηκαν στις εγκαταστάσεις της Μαθητικής Εστίας Κρεστένων. Για την πραγματοποίηση του σεμιναρίου το ΚΠΕ Κρεστένων συνεργάστηκε με το Δ.Σ. του Παραρτήματος Δυτ. Ελλάδας της Π.Ε.Εκ.Π.Ε.

             Η έναρξη των εργασιών έγινε το πρωί του Σαββάτου 4 Φεβρουαρίου με τον Υπεύθυνο του ΚΠΕ Κρεστένων Αυγερινό Γεωργόπουλο να παρουσιάζει το ΚΠΕ και τις δράσεις του. Στη συνέχεια ο Κώστας Γιαννίρης, μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ, ανέδειξε τη συμβολή των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών κατά τα 20 χρόνια λειτουργίας τους. Το λόγο έλαβε έπειτα η Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ/θμιας Εκπ/σης Αχαΐας, κ. Ιωάννα Παπαϊωάννου, η οποία μίλησε για τις αειφορικές δράσεις του Παραρτήματος Δυτ. Ελλάδας της Π.Ε.Εκ.Π.Ε., ενώ η αναπληρώτρια Υπευθύνου του ΚΠΕ, Αγγελική Τσούρα, παρουσίασε τις αρχές της αειφορίας στο χρόνο μέσα από πτυχές των προγραμμάτων  και δράσεων του ΚΠΕ Κρεστένων.

 

            Το απόγευμα της ίδιας μέρας άνοιξε  με παιχνίδια γνωριμίας για τους εκπαιδευτικούς με στόχο το «δέσιμο της ομάδας». Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εμπειρία βρήκαν οι εκπαιδευτικοί τη συμμετοχή τους στα βιωματικά εργαστήρια που οργάνωσε η Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ Κρεστένων. Κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων οι συμμετέχοντες σχεδίασαν περιβαλλοντικό μονοπάτι και μελέτησαν την ποιότητα ζωής των κατοίκων ενός παραδοσιακού οικισμού, συγκεκριμένα της Ανδρίτσαινας, στα πλαίσια της αειφόρου ανάπτυξης. Εργάστηκαν και συνεργάστηκαν σε ομάδες, καταθέτοντας απόψεις και ιδέες, που με το μεράκι και τη φαντασία τους έφεραν εξαιρετικά αποτελέσματα.

              Ο σχεδιασμός των βιωματικών εργαστηρίων εφαρμόστηκε στην πράξη το πρωί της Κυριακής 5 Φεβρουαρίου 2012. Μετά τη μετάβασή τους με λεωφορείο στην Ανδρίτσαινα, οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στον παραδοσιακό οικισμό μέσα από περιβαλλοντικό μονοπάτι, να μελετήσουν την αρχιτεκτονική των κτιρίων και να κάνουν ένα ταξίδι στο χρόνο από το χθες στο σήμερα μέσα από την επαφή τους με τους φιλόξενους κατοίκους του χωριού. Παράλληλα επισκέφτηκαν το Λαογραφικό Μουσείο Ανδρίτσαινας και ξεναγήθηκαν στο χώρο από εκπρόσωπο του Εξωραϊστικού Συλλόγου Γυναικών Ανδρίτσαινας. Οι εργασίες του σεμιναρίου ολοκληρώθηκαν με παρουσίαση των εργασιών των εκπαιδευτικών στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου, ύστερα από ευγενική παραχώρηση του Εξωραϊστικού Συλλόγου Γυναικών Ανδρίτσαινας. Οι συμμετέχοντες έφυγαν έχοντας «γεμίσει τις μπαταρίες τους» με γνώσεις και βιώματα από την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και με την ευχή να ανταμώσουν ξανά στο μέλλον σε ανάλογες επιμορφωτικές δράσεις.