Η ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ -ΜΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΝ ΟΡΕΙΝΟ ΟΙΚΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ - ΘΕΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΠΕ ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ

                  

            Στην Ανδρίτσαινα, την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του  τριήμερου Σεμιναρίου επιμόρφωσης ενηλίκων Β΄ Επιπέδου με τίτλο «Αειφορική Αρχιτεκτονική χθες και σήμερα: παραδοσιακοί οικισμοί και σύγχρονες ανάγκες», που υλοποιήθηκε από την Παρασκευή 15 έως την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013 από το ΚΠΕ Κρεστένων. Σκοπός του  ήταν να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί  βιώματα και γνώσεις για τις μεθόδους υλοποίησης περιβαλλοντικών προγραμμάτων στο σχολείο με θέμα την Αειφορική Αρχιτεκτονική, τις οποίες και θα εφαρμόσουν έμπρακτα στην τάξη με τους μαθητές τους στα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που υλοποιούν. Συμμετείχαν συνολικά 48 εκπαιδευτικοί Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης των Νομών Ηλείας, Μεσσηνίας και Λακωνίας

            Η έναρξη των εργασιών έγινε το απόγευμα της Παρασκευής 15 Φεβρουαρίου με το χαιρετισμό της αντιδημάρχου του Δήμου Ανδρίτσαινας - Κρεστένων κας Κωνσταντίνας Στρουμπάκου. Ακολούθως ο Υπεύθυνος του ΚΠΕ Κρεστένων, κ. Πέτρος Γαβράς, παρουσίασε τα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και τις δράσεις του ΚΠΕ. Στη συνέχεια ειδικοί επιστήμονες ενημέρωσαν τους συμμετέχοντες σχετικά με το θεωρητικό πλαίσιο του θέματος. Συγκεκριμένα ο κ. Ηλίας Γιαννίρης, Επίκουρος Καθηγητής Πολεοδομίας του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου της Κρήτης, ανέπτυξε στην εισήγησή του το θέμα  «Η πόλη και η επαρχία, ιεράρχηση οικιστικού δικτύου, ο ρόλος των πόλεων», ενώ η εισήγηση της Αρχιτέκτονος Μηχανικού Μ.Α. κας Υβέτ Βάγιε Κωνσταντοπούλου είχε τον τίτλο  «Βιώσιμη ανάπτυξη ορεινών οικισμών: η περίπτωση της Ανδρίτσαινας». Τέλος εκπαιδευτικοί,  μέλη των Παιδαγωγικών Ομάδων των ΚΠΕ Μολάων, Μακρινίτσας και Κόνιτσας – Πραμάντων ανέπτυξαν τη θεματική και το παιδαγωγικό υλικό των Εθνικών Θεματικών Δικτύων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που συντονίζουν.

Το Σάββατο συμμετέχοντες και εισηγητές μετέβησαν στην Ανδρίτσαινα, όπου ως το μεσημέρι ολοκλήρωσαν, χωρισμένοι σε ομάδες, δύο παράλληλα βιωματικά εργαστήρια με συγκεκριμένα φύλλα εργασίας. Το απόγευμα οι εργασίες συνεχίστηκαν στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Λαογραφικού Μουσείου της Ανδρίτσαινας, το οποίο ευγενικά παραχωρήθηκε για τους σκοπούς του σεμιναρίου. Εκεί παρουσιάστηκαν από τις ομάδες τα αποτελέσματα των πρωινών εργαστηρίων και καταγραφών και αξιολογήθηκαν. Στην προσπάθεια αξιολόγησης ουσιαστική ήταν η συμβολή του Ανδριτσάνου πετρο-μάστορα κ. Παναγιώτη Κουτούγερα. Στη συζήτηση που ακολούθησε για το ρόλο της Αειφορικής Αρχιτεκτονικής στη βιώσιμη ανάπτυξη ενός ορεινού οικισμού, όπως η Ανδρίτσαινα, συμμετείχαν κάτοικοι και οι εκπρόσωποι τοπικών φορέων κ.κ. Αθανάσιος Κωστόπουλος, αντιδήμαρχος του Δήμου Ανδρίτσαινας- Κρεστένων, Τρύφωνας Αθανασόπουλος, τέως Δήμαρχος του Καποδιστριακού Δήμου Ανδρίτσαινας και ο ιερέας π. Αλέξιος Καρακατσιάννης.

Την Κυριακή οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν το ναό του Επικούριου Απόλλωνα, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, και μελέτησαν θέματα αρχαιολογίας, ήπιας τουριστικής ανάπτυξης και ανθρωπογεωγραφίας καθώς και ζητήματα  συντήρησης του ναού από τον εξαίρετο υπεύθυνο του αναστηλωτικού προγράμματος κ. Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο.

Ακολούθησε μελέτη της δημόσιας ιστορικής Βιβλιοθήκης της Ανδρίτσαινας και γνωριμία των εκπαιδευτικών με τα σπάνια βιβλία της, αλλά και με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, με τη βοήθεια της υπεύθυνης κ. Αντωνίας Βλαχούση. Τελευταίο σημείο επίσκεψης ήταν το πλούσιο και ενδιαφέρον σε εκθέματα Λαογραφικό Μουσείο της Ανδρίτσαινας.

Τα συμπεράσματα του σεμιναρίου κοινοποιήθηκαν και είναι διαθέσιμα στους μελετητές για μελλοντικές εργασίες.