Δημοτικό τραγούδι-Περιβάλλον και Υγεία, Εσπερίδα 6 Απριλίου 2013

Στα πλαίσια των Δράσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση», το ΚΠΕ Κρεστένων υλοποίησε ενημερωτική εσπερίδα σε συνδιοργάνωση με το ΝΠΔΔ Πολιτισμού, Αθλητισμού, Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων  το Σάββατο 6 Απριλίου 2013 και ώρα 6.30 μ.μ. στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Κρεστένων με τίτλο «Δημοτικό τραγούδι: Περιβάλλον και Υγεία».

Η εσπερίδα – που στόχευε στην ευαισθητοποίησή της τοπικής κοινωνίας σε θέματα οικολογίας και υγείας στα πλαίσια της αειφορίας – βρήκε  ανταπόκριση στην ευρύτερη τοπική κοινωνία που την στήριξε με την παρουσία πολλών μελών της.

Κατά την έναρξη των εργασιών της εσπερίδας, μετά το καλωσόρισμα των παρευρισκομένων από τον πρόεδρο του ΝΠΔΔ Πολιτισμού, Αθλητισμού, Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων  κ. Ανδρέα Χειμώνα και την Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ Κρεστένων, απηύθυναν χαιρετισμούς ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων κ. Διονύσιος Μπαλιούκος και οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Σκιλλουντίων «Τα Κρέστενα», κ.κ. Γεώργιος Δρυμώνας και Αθανάσιος Βούλγαρης. Γραπτό μήνυμα απέστειλε ο κ. Δημήτριος Πρίγγουρης, Επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιστορικών Συγγραφέων Ελλάδος και τέως Διευθυντής της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας.

Στην πρώτη εισήγηση η Φιλόλογος και Διευθύντρια του Γυμνασίου Κρεστένων κα Ρούσα Μωραΐτου   έκανε μια εισαγωγή στο Δημοτικό Τραγούδι. Στη συνέχεια η κα Αγγελική Τσούρα, Φιλόλογος,  Αναπληρώτρια Υπεύθυνη του ΚΠΕ Κρεστένων, αναφέρθηκε στη λειτουργία των φυσικών στοιχείων και του περιβάλλοντος στο Δημοτικό Τραγούδι καθώς και στις διαχρονικές οικολογικές αξίες που αυτό υπηρετεί. Ακολούθησε η ανάλυση των αναφορών του Δημοτικού τραγουδιού σε θέματα υγείας, όπως η αρρώστια, οι τραυματισμοί, η εγκυμοσύνη και ο τοκετός και άλλων από την κ. Ρούσα Μωραΐτου. Τέλος ο Παιδίατρος του Νοσοκομείου Κρεστένων κ. Μενέλαος Οικονομόπουλος αναφέρθηκε στη διαχρονική εξέλιξη των θεμάτων αυτών από την πλευρά της ιατρικής επιστήμης καταδεικνύοντας την πρόοδό της καθώς και τη συμβολή της στη βελτίωση των συνθηκών ζωής στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης κάτοικοι των Κρεστένων και μέλη του ΝΠΔΔ Πολιτισμού, Αθλητισμού, Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, όπως οι κ.κ. Αθανασία Μπίρη, Κουή Ιωάννα, Ροβόλα Γεωργία, Ροβόλας Γεώργιος, Καλογερόπουλος Νικόλαος, καθώς και η Χορωδία του ΝΠΔΔ ερμήνευσαν σχετικά Δημοτικά Τραγούδια εισπράττοντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού, στο οποίο αναβίωσαν μνήμες και βιώματα.

Στο τέλος της εκδήλωσης το ΝΠΔΔ Πολιτισμού, Αθλητισμού, Κοινωνικής Πρόνοιας και Αλληλεγγύης του Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων πρόσφερε στο κοινό εδέσματα που είχε ετοιμάσει το προσωπικό του Δήμου καθώς και κρασί, προσφορά της Οινοποιίας Μαρκόγιαννη, υπό τους ήχους παραδοσιακών δημοτικών τραγουδιών.